Ένα νήµα ζωής ενώνει την αγροτική και µεταποιητική παραγωγή µε τις διατροφικές συνήθειες και την ενδυµασία µας

Με σκοπό την πρακτική εφαρµογή της οικολογικής συνείδησης, οι συµµετέχοντες φορείς του Έργου IBDPTEC θα επιχειρήσουν την παραγωγή υφάσµατος από τα κατάλοιπα της αγροτικής παραγωγής προϊόντων ροδάκινου. Το παραπροϊόν της κοµποστοποιίας, δηλαδή, το οποίο, σήµερα, επιβαρύνει το περιβάλλον, θα διασωθεί περνώντας από τα στάδια της αναγεννηµένης κυτταρίνης, της ίνας, του νήµατος, ώστε να µεταποιηθεί εντέλει σε ύφασµα. Το προϊόν αυτό, αποτέλεσµα µιας καινοτόµου διαδικασίας µε οικολογική συνείδηση, θα χρησιµοποιηθεί στο σχεδιασµό νυφικών και βαπτιστικών ρούχων. Έτσι, ένα νέο νήµα ζωής θα συνδέει πλέον την αγροτική και µεταποιητική παραγωγή της Βορείου Ελλάδας µε τις νέες οικογένειες που σήµερα ξεκινάνε τη ζωή τους.

peaches in coloured backround

Ελληνική
παραγωγή
ροδάκινου

1.500

μόνιμοι εργαζόμενοι
στον τομέα της επεξεργασίας
ροδάκινου

10.000

εποχιακοί
υπάλληλοι στον τομέα
της συλλογής

παραγωγός
κομπόστας
στον κόσμο

98%

της εγχώριας
παραγωγής
εξάγεται

120.000

τόνοι κατάλοιπων ροδάκινου
από την κομποστοποιία
απορρίπτονται
σ’ ετήσια βάση

production of threads

Βήματα παραγωγής
του τελικού προϊόντος

  1. Πρώτη ύλη από τα κατάλοιπα της βιομηχανίας
  2. Παραγωγή της αναγεννημένης κυτταρίνης
  3. Παραγωγή ίνας
  4. Παραγωγή Νήματος
  5. Σύνθεση υφάσματος
  6. Σχεδιασμός και παραγωγή του τελικού προϊόντος
peaches' outline, monochrome

Οικολογικά
οφέλη

  • Χρήση μιας πρώτης ύλης που έχει ήδη συλλεχθεί κι όχι ενός υλικού που απαιτεί εκ του μηδενός παραγωγή.
  • Μείωση των λυμμάτων της βιομηχανίας ροδάκινου.
  • Η εγκύτητα των επιμέρους παραγωγικών μονάδων (κομποστοποίηση, μεταποίηση, κλωστουφαντουργία) μειώνει το οικολογικό αποτύπωμα.
  • Ανάπτυξη της έρευνας για τον σκοπό της επανάχρησης υλικών που μέχρι σήμερα πετιούνται.

Κοινωνικά
οφέλη

  • Ανάπτυξη της µεταποιητικής και κλωστοϋφαντουργικής βιοµηχανίας.
  • ∆ηµιουργία ενός προϊόντος φιλικού στο περιβάλλον και το οποίο θα έχει ελληνική ταυτότητα και κατοχύρωση ετικέτας.
  • Εξοικείωση του κοινού µε οικολογικά προϊόντα.

Καινοτομία

  • Συνάρθρωση επιμέρους παραγωγικών κλάδων (διατροφή και ένδυση) βάσει μιας πανανθρώπινης αξίαςΜείωση των λυμμάτων της βιομηχανίας ροδάκινου.
  • ∆ηµιουργία ενός προϊόντος φιλικού στο περιβάλλον και το οποίο θα έχει ελληνική ταυτότητα και κατοχύρωση ετικέτας.
  • Εξοικείωση του κοινού µε οικολογικά προϊόντα.
a bride in nature

Νυφικά
και βαπτιστικά
ρούχα

Η βιομηχανία ρούχων έχει δικαιώς στραφεί εδώ και καιρό στην αναζήτηση υλικών των οποίων η δημιουργία δεν επιβαρύνει υπέρμετρα το περιβάλλον. Στο πλαίσιο ανάπτυξης οικολογικά ενσυνείδητων τρόπων παραγωγής, διεξάγονται παγκοσμίως έρευνες για την χρήση ανακυκλώσιμων και οργανικών υλικών. Η προσπάθεια αυτή, όμως, δεν τελειώνει με την επιστημονική έρευνα. Απαιτείται, επίσης, η αποδοχή των νέω υλικών, τόσο από τους οίκους μόδας όσο και από το καταναλωτικό κοινό. Το Έργο IBDPTEC, με κριτήριο τη σφαιρική πραγμάτευση ενός σύνθετου ζητήματος όπως αυτό, συνιστά μια ευρεία συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, η επιστημονική έρευνα δεν συμβαίνει εν κενώ, αλλά σε συνεργασία με τον οίκο Luccia B, ο οποίος έχει αναλάβει τον έλεγχο της ποιότητας του υφάσματος πριν αυτό φτάσει στην αγορά, το σχεδιασμό νυφικών και βαπτιστικών ρούχων και, τέλος, την προώθησή τους στο κοινό. Πρόκειται για μια ξεχωριστή κατηγορία ρούχων με ειδικό βάρος στη ζωή μας. Είναι, λοιπόν, εύλογο ότι αν το κοινό αποδεχθεί το νέο υλικό σε μια τέτοια περίσταση, είναι ζήτημα χρόνου μέχρι να το αποδεχθεί γενικώς.

Συνεργάτες

Lucci B logo

LucciaB
Η σχεδάστρια Φωτεινή Μπαλαμπανίδου, το πρόσωπο πίσω από το brand Luccia B, είναι μια εμπνευσμένη δημιουργός κι αυτό αποτυπώνεται πεντακάθαρα στο έργο της. Μεγαλώνοντας σε οικογένεια με καλλιτεχνικές ανησυχίες, αποκαλύπτει την καλλιτεχνική της φύση από μικρή ηλικία, εκδηλώνοντας ενεργό ενδιαφέρον για το σχέδιο και τη δημιουργία. Αριστεύει στις σπουδές της ως fashion designer στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ δημιουργίες της βραβεύονται από την HELLEXPO και τον ΕΟΜΜΕΧ σε αντίστοιχους Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Μόδας. Ανήσυχο πνεύμα, ανοίγει τα φτερά της στο εξωτερικό και δίνει το παρόν σε μερικές από τις πιο σημαντικές εκθέσεις στο Μιλάνο και το Παρίσι, ενώ έχει υπάρξει creative designer σε γνωστά brands. Σήμερα, μετά από 25 χρόνια ενεργής και επιτυχημένης παρουσίας στον χώρο, έχοντας στο ενεργητικό της 35 ολοκληρωμένες συλλογές γυναικείων ρούχων και μια βραβευμένη και καταξιωμένη δημιουργική πορεία, προχωρά τον όρο «βιωσιμότητα» σε ένα νέο επίπεδο, παντρεύοντας το μοναδικό Luccia B στιλ με τη βαθιά οικολογική συνείδηση. Μένοντας πιστή στη φιλοσοφία του brand, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο που η μόδα επιδρά στην καθημερινότητα και στο περιβάλλον, χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη φυσικά και βιώσιμα υλικά όπως βιολογικό βαμβάκι ή μετάξι, ίνες φιλικές προς τα δάση, καθώς και υλικά χωρίς χημικές ή ρυπογόνες διεργασίες. Η ίδια η σχεδιάστρια, αποφασισμένη να κάνει το brand της ένα από τα πιο οικολογικά brands στον χώρο της, υλοποιεί μια απόλυτα καινοτόμο ιδέα για τη χρήση ίνας από ροδάκινο στις δημιουργίες της, υποστηρίζοντας έμπρακτα τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώνοντας τη φωνή της με όλους τους υπεύθυνους και ενεργούς δημιουργούς που έχουν ως στόχο να συμβάλλουν με τον δικό τους τρόπο στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και στην εξάλειψη των τόνων απορριμμάτων, σκιαγραφώντας μια ολοκαίνουργια, «πράσινη και βιώσιμη» μόδα που σέβεται το περιβάλλον, τη φύση και τον άνθρωπο.
Ιστοχώρος: lucciab.com
mail: fbalabanidou@lucciab.com

Uniwa logo

Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Αποστολή του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι η παροχή άριστης ποιότητας εκπαίδευσης στα γνωστικά αντικείμενα που θεραπεύει, η παραγωγή ερευνητικών επιτευγμάτων διεθνούς απήχησης, με ταυτόχρονη διάχυσή τους στην κοινωνία, αλλά και η καλλιέργεια των τεχνών και του πολιτισμού.
Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής
Ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (ΕΛΚΕ ΠαΔΑ) αποσκοπεί στην προαγωγή της θεωρητικής και εφαρμοσμένης έρευνας και συναφών δραστηριοτήτων στα πεδία των επιστημών του Πανεπιστημίου.
Επιστημονικός υπεύθυνος έργου
Γεώργιος Πρινιωτάκης, Καθηγητής, Τμήμα Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής
Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Πανεπιστημιούπολη Αρχαίου Ελαιώνα, Θηβών 250 & Π. Ράλλη, 12244 Αιγάλεω, Αθήνα.
τηλ: 210 538-1335
Ιστοχώρος: www.uniwa.gr
mail: dikniga@uniwa.gr